Det som du bruker i egen leilighet av varme, kaldt og varmt forbruksvann, blir faktureres den enkelte seksjonseier etter avlesing av målerne i hver seksjon. Sameiet betaler løpende fakturaer fra Hafslund Celsio (fjernvarme) og kommunen (vann og avløp).
Om målerne
I hver leilighet er det tre målere. Forbruket som måles er kaldt og varmt forbruksvann, samt oppvarming (gulvvarme bad og radiatorer). Vann måles i m3 og varme i kWh. Vannmålerne er mekaniske målere med et vingehjul som roteres rundt av vannstrømmen. Data fra varmemålerne overføres én gang pr. døgn til Lyse energiservice, som hver måned, på oppdrag fra sameiet, sender ut faktura for forrige måneds forbruk.
Lyse mottar data hvert døgn, og på hjemmesidene deres kan du følge eget forbruk fra dag til dag. Du kan i tillegg også kontrollere forbruket ved å lese av målerne i fordelerskapet i leiligheten.
Ved bytte av leier eller leietaker kan du lese av egne forbrukstall på målerne, eller kontakte Lyse for å få avsluttet én måleperiode med fakturering, og samtidig starte den neste.
Selv om vi har en direkte avlesning hvert døgn, anbefaler vi at at gammel og ny eier fyller ut et avlesningsskjema ved overtakelsen og tar vare på dette, iom det skulle blir noe tvil i etterkant om avlest forbruk.
På badene er det vannbåren oppvarming i gulvene. Varmen på badene styres etter en romtermostat som er plassert på veggen. Romtermostaten føler på temperaturen ved termostaten. Romtermostaten skrur på varmen dersom det er kaldere enn temperaturen den er innstilt på og skrur av varmen dersom det er varmere. Det vil si at romtemperaturen på badene skal være relativt stabil, mens varmen på gulvene vil variere avhengig av om termostaten åpner for mer varme eller ikke.
Varmen på radiatorer styres av termostatventiler på radiatorene. Termostatventilen føler på romtemperaturen ved radiatoren og regulerer varmen i forhold til dette. Dersom radiatorventiler tildekkes av gardiner, sofaer eller lignende vil de ikke fungere som normalt siden det da blir varmt rundt ventilen samtidig som oppvarmingen av rommet blir redusert. Beboerne må selv prøve seg fram til hvilke innstilling termostatventilen bør stå på for å få ønsket varme i leiligheten. Varmeanlegget er dimensjonert for å kunne gi minimum 21ºC i leilighetene. Temperaturen skal måles ca. midt i rommet og minst 60 cm fra vinduer og yttervegg.
Det er balansert ventilasjon i blokkene. Det vil si at alle leiligheter får samme temperatur på ventilasjonslufta inn til alle rom. Tilluftstemperaturen er justert til 19ºC, som er anbefalt temperatur, til alle leiligheter. Dersom en ønsker lavere temperatur på f.eks soverom må dette kompenseres ved å åpne vinduer. Ventilasjonsmengdene til de ulike rommene i leilighetene er innstilt i henhold til krav i gjeldende tekniske forskrifter.